Recensies

Heb je het boek gelezen, laat ons weten wat je ervan vind: schrijf hieronder je recensie.

Rating: 5

Comments 5

 1. Dit boek zou elke veranderaar gelezen (!) in zijn kast moeten hebben staan! Hierin staat wat je móet weten over besluitvormingsproccessen en kúnt doen om in gezamenlijkheid tot gedragen en duurzame besluiten te komen. Met Decisions by Design krijgt de lezer hiervoor een eenvoudig model aangereikt met heldere uitleg hoe dit in de praktijk toe te passen. Het boek is zeer prettig leesbaar, helder en to the point, goede balans ook tussen theorie en praktijk en ook nog eens mooi vormgegeven. Een echte aanrader wat mij betreft.

  Rating: 5
 2. “Een goede vergadering is zeldzaam”. Dat besef drong zich aan mij op toen ik Decisions by Design las. DxD beschrijft treffend een aantal knelpunten waar ik zelf vaak met open ogen in vastliep: ik heb in mijn carrière heel wat vergaderingen bijgewoond waarin feiten, meningen en emoties door elkaar werden gehaald en het recht van de sterkste gold. Vaak heb ik dit als inefficiënt, onprettig en onveilig ervaren, vooral waar negatieve patronen ‘stollen’ en iedereen de vergadering maar ‘uitzit’ of uiteindelijk een hoger geplaatste besluiten neemt die niet gedragen worden. Hoewel ik er 20 jaar geleden plezier in had om vergaderingen efficiënt en taakgericht voor te zitten werd het de laatste jaren een opgave.
  Het boek is voor mij dan ook een eye-opener. Ik realiseerde me hoe een vergadercultuur mede bepaald wordt door de organisatiecultuur, machtsstructuren weerspiegelt en hoe ontzettend zonde het is van al die waardevolle inbreng die medewerkers kunnen hebben.
  Daarnaast begreep ik beter waarom ik actie-onderzoek zo prettig vind om te doen: daarin is het juist de bedoeling om feiten, ervaringen, knelpunten en kansen in beeld te brengen.
  Het DxD-model is enerzijds simpel door een aantal principes te beschrijven. De basis spreekt mij ernom aan: scheid de fase waarin je feiten inventariseert van de fase waarin je meningen en emoties in kaart brengt. Doe het dus allebei goed, in plaats van allebei (door elkaar heen) slecht. Ga juist op zoek naar de alternatieve inzichten, in plaats van in één rechte lijn naar een meerderheidsbesluit te stevenen. En neem een besluit op basis van een ‘culture of wonder’ (benut de wijsheid in de groep) in plaats van ‘culture of advocacy ‘(recht van de sterkste).
  Ik kan het boek van harte aanbevelen aan iedereen die vergaderingen voorzit, of geef het cadeau aan je leidinggevende (hint, hint…). Het is de investering dubbel en dwars waard.
  Voor mijn werk als onderzoeker is het boek ook waardevol. Ik zal het gedachtengoed waar het mogelijk is ook benutten bij focus-groep interviews.

  Rating: 5

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.