Recensies

Met het boek Decisions by Design van Marjolijn en Edwin de Graaf ligt er een gedegen en praktisch werk over besluitvorming waar elke manager en veranderaar zijn voordeel mee kan doen. De basis vormt een eenvoudig hanteerbaar model dat aansluit op de wijze waarop de menselijke psyche werkt. Wat zich echter op intrapersoonlijk niveau automatisch en logisch afspeelt, gebeurt nog niet vanzelfsprekend in groepen. In dit boek brengen de auteurs het besluitvormingsproces terug tot vier heldere, opeenvolgende fasen. Hierdoor ontstaat een ontwerp dat groepen helpt om doordachte en gedragen besluiten te nemen. Het model is bovendien empirisch getoetst, dankzij de jarenlange ervaring van de auteurs als proces- en veranderarchitecten.drs Guido van de Wiel - Wheel Productions
Het boek Decisions by Design bevat bruikbaar gedachtegoed, wat ik graag in de praktijk van verandermanagement wil toepassen. Het is een inspirerend boek, helder geschreven en met ruime aandacht voor de theorie als hoe je het gedachtegoed met name als facilitator in praktijk kan brengen en waar je dan op moet letten.Anke Zindler - Rijkswaterstaat
Als Change Management Consultant kom ik regelmatig in situaties terecht, waarbij belangen van meerdere partijen behartigd dienen te worden in een beslissing, een voorstel of een aanpak. Hoewel elke adviseur daar zijn eigen technieken en trucjes voor ontwikkelt, ontbrak het tot nu toe aan een solide, pragmatische aanpak om meerdere partijen tot één standpunt te brengen. Door de vier stappen van Decisions by Design te volgen, ben ik veel beter in staat gebleken om alle belangen in kaart te brengen, de betrokkenen met elkaar te laten praten en begripsvorming te creëren. Om zodoende met elkaar, met onderling begrip, keuzes te maken. Decisions by Design is een aanrader voor iedereen die stakeholders met verschillende (conflicterende) belangen dient te verbinden. Bijvoorbeeld in een rol als management consultant, product owner, CIO of kwartiermaker.Guido van Gemerden - ictverandermanager.nl

Schrijf een recensie

Heb je het boek gelezen, laat ons weten wat je ervan vind: schrijf hieronder je recensie.

Rating: 5

Comments 5

  1. Dit boek zou elke veranderaar gelezen (!) in zijn kast moeten hebben staan! Hierin staat wat je móet weten over besluitvormingsproccessen en kúnt doen om in gezamenlijkheid tot gedragen en duurzame besluiten te komen. Met Decisions by Design krijgt de lezer hiervoor een eenvoudig model aangereikt met heldere uitleg hoe dit in de praktijk toe te passen. Het boek is zeer prettig leesbaar, helder en to the point, goede balans ook tussen theorie en praktijk en ook nog eens mooi vormgegeven. Een echte aanrader wat mij betreft.

    Rating: 5
  2. “Een goede vergadering is zeldzaam”. Dat besef drong zich aan mij op toen ik Decisions by Design las. DxD beschrijft treffend een aantal knelpunten waar ik zelf vaak met open ogen in vastliep: ik heb in mijn carrière heel wat vergaderingen bijgewoond waarin feiten, meningen en emoties door elkaar werden gehaald en het recht van de sterkste gold. Vaak heb ik dit als inefficiënt, onprettig en onveilig ervaren, vooral waar negatieve patronen ‘stollen’ en iedereen de vergadering maar ‘uitzit’ of uiteindelijk een hoger geplaatste besluiten neemt die niet gedragen worden. Hoewel ik er 20 jaar geleden plezier in had om vergaderingen efficiënt en taakgericht voor te zitten werd het de laatste jaren een opgave.
    Het boek is voor mij dan ook een eye-opener. Ik realiseerde me hoe een vergadercultuur mede bepaald wordt door de organisatiecultuur, machtsstructuren weerspiegelt en hoe ontzettend zonde het is van al die waardevolle inbreng die medewerkers kunnen hebben.
    Daarnaast begreep ik beter waarom ik actie-onderzoek zo prettig vind om te doen: daarin is het juist de bedoeling om feiten, ervaringen, knelpunten en kansen in beeld te brengen.
    Het DxD-model is enerzijds simpel door een aantal principes te beschrijven. De basis spreekt mij ernom aan: scheid de fase waarin je feiten inventariseert van de fase waarin je meningen en emoties in kaart brengt. Doe het dus allebei goed, in plaats van allebei (door elkaar heen) slecht. Ga juist op zoek naar de alternatieve inzichten, in plaats van in één rechte lijn naar een meerderheidsbesluit te stevenen. En neem een besluit op basis van een ‘culture of wonder’ (benut de wijsheid in de groep) in plaats van ‘culture of advocacy ‘(recht van de sterkste).
    Ik kan het boek van harte aanbevelen aan iedereen die vergaderingen voorzit, of geef het cadeau aan je leidinggevende (hint, hint…). Het is de investering dubbel en dwars waard.
    Voor mijn werk als onderzoeker is het boek ook waardevol. Ik zal het gedachtengoed waar het mogelijk is ook benutten bij focus-groep interviews.

    Rating: 5

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.